Logó

 

 NAPRAFORGÓ ÓVODÁBAN

A szülői fórumon ismét nagy sikert arattak a az egészséges táplákozást segítő sárgarépából készült ételek. Íme néhány recept:

Sajtos sárgarépapüré
hozzávalók:  50 dkg sárgarépa 3 dl tej, 3 dkg margarin, 3 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, reszelt szerecsendió, a tál kikenéséhez margarin.

Sós vízben nagyon puhára főzzük a megtisztított, feldarabolt répát, majd áttörjük. A margarinból a tejjel és liszttel besamelt főzünk, a tűzről levéve belekeverjük a répát, a sajtot, a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. Egy csipet szerecsendióval, sóval ízesítjük, margarinnal kikent tálban tűpróbáig sütjük.

Téli vitaminsaláta
hozzávalók: 20 dkg tisztított sárgarépa, 20 dkg zeller, 40 dkg nyers reszelt lilakáposzta, 2 alma, fél üveg gyöngyhagyma, 2 citrom, másfél dl olaj, 2 evőkanál méz, só, bors, szerecsendió ízlés szerint.

A zöldségeket nagylukú reszelőn lereszeljük. Egy tálban elkészítjük az öntetet. A citromok kicsavart levét elkeverjük a mézzel, hozzákeverjük az olajat, fűszerezzük. Beleforgatjuk a zöldségeket, hűtőben érni hagyjuk 1 órát.

Sárgarépa torta (gluténmentes)
hozzávalók: 3 egész tojás, 11dkg vaníliás cukor, 10 dkg pörkölt őrölt mogyoró, 12 dkg reszelt sárgarépa, reszelt citrom héja, leve.

A 3 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a mogyorót, sárgarépát, citromhéjat és levét, végül a 3 tojás felvert habját is óvatosan beleforgatjuk. Kikent, lisztezett tortaformában megsütjük, még melegen cukorral meghintjük.

Sárgarépatészta
hozzávalók:20 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy zsír, 18 dkg nyersen megreszelt sárgarépa levével együtt, ½ cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megreszelt répát, beletesszük a sütőport, van. cukrot, majd az egészet jól összegyúrjuk. Bármilyen kekszformákat szúrunk ki belőle, vajazott tepsiben megsütjük.

Sárgarépalepény
hozzávalók:30 lg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg reszelt sárgarépa, 1 citrom leve és reszelt héja, fél cs. sütőpor, lekvár.

Összegyúrjuk a lisztet, zsírt, sárgarépát, citromlevet, héját, és a sütőport. Hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk és a tészta 2/3-át kikent, lisztezett tepsibe tesszük, lekvárral megkenjük. A tészta maradék részéből pálcikákat sodrunk és a tésztára rácsosan ráhelyezzük. Sütőben megsütjük.